Ψείρες: Ας γνωρίσουμε τον «επισκέπτη»KORRES Μηλόξιδο: Αντιφθειρικό Σαμπουάν + ΔΩΡΟ Λοσιόν
Κατάλληλο για προληπτική χρήση.

Το Μηλόξιδο και τα εκχυλίσματα Δενδρολίβανου, Φασκόμηλου, Θυμαριού και Λεβάντας βοηθούν στην απομάκρυνση της κόνιδας (αυγών) προλαμβάνουν την επανεμφάνιση των φθειρών και καταπραΰνουν το ευαίσθητο δέρμα της κεφαλής.

Περιέχει: Μηλόξιδο, Δενδρολίβανο, Φασκόμηλο, Θυμάρι, Λεβάντα, αιθέριο έλαιο Citronella, προβιταμίνη Β5.


Οι Ψείρες

Μας «θυμούνται» τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά κυρίως με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι ψείρες είναι παράσιτα που τους αρέσει απίστευτα να «κατασκηνώνουν» στα παιδικά κεφαλάκια.


Ας γνωρίσουμε τον «επισκέπτη»

Οι ψείρες δεν μπορούν να πηδήξουν, ούτε να πετάξουν, η μετάδοσή τους γίνεται από παιδί σε παιδί με άμεση επαφή των κεφαλιών τους ή και με την ανταλλαγή μολυσμένων προσωπικών αντικειμένων (καπέλα, κοκαλάκια, χτένες, κασκόλ κ.α ). «Προτιμά» ηλικίες 5-12 ετών και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ένδειξη κακής υγιεινής. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό έντομο μεγέθους μόλις 3-4 χιλιοστών, που τρέφεται με αίμα –σαν το κουνούπι- ενώ εναποθέτει τα αυγά της (κόνιδες) πάνω στην τρίχα, ελάχιστα χιλιοστά από την ρίζα της. Ζει περίπου ένα μήνα, στη διάρκεια του οποίου γεννά 7-10 αυγά την ημέρα. Οι κόνιδες με την σειρά τους εκκολάπτονται σε περίπου 8-10 ημέρες και «ενηλικιώνονται» σε άλλες 10-12 μέρες. Έτσι, επαναλαμβάνεται ο ίδιος κύκλος ζωής κάθε είκοσι μέρες περίπου. Το τριχωτό της κεφαλής μας αποτελεί το ιδανικό «καταφύγιο» για τις ψείρες, αφού βρίσκουν εκεί, τροφή, ζέστη και υγρασία.


Πρόληψη πάνω απ’ όλα

Υπάρχει πρόληψη για την προστασία από τις ψείρες; Μπορεί όχι απόλυτη, αλλά υπάρχει μία ρουτίνα η οποία μπορεί να δράσει προληπτικά. Για παράδειγμα:

- Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να ακολουθούν –όσο μπορούν – μερικούς κανόνες προστασίας, ώστε ακόμη και να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά που έχουν ψείρες, να μην κολλήσουν. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να μάθουμε το παιδί μας να χρησιμοποιεί και να φοράει μόνο τα δικά του πράγματα και να μην τα ανταλλάσσει με αυτά των φίλων του.

- Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο τακτικός έλεγχος. Με τη βοήθεια μιας χτένας ελέγχουμε σχολαστικά όλο το τριχωτό της κεφαλής, από τη ρίζα προς τις άκρες. Ελέγχοντας τακτικά το παιδί μας, προλαβαίνουμε το πρόβλημα στην αρχή του. 

- Σε περιόδους όπου το παιδί μας θα έρθει σε επαφή με πολλά παιδιά όπως είναι οι πρώτοι μήνες της σχολικής χρονιάς και η περίοδος της κατασκήνωσης, καλό θα είναι να επιλέξουμε ένα σαμπουάν και μία λοσιόν με βάση το μηλόξιδο (γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες). Αποτελεί την καλύτερη πρόληψη ενάντια στις ψείρες καθώς εμποδίζει την προσκόλληση των ψειρών στα μαλλιά διατηρώντας τα καθαρά και υγιή.


Αντιμετώπιση

Αν παρατηρήσουμε το παιδί μας να ξύνει συνέχεια το κεφάλι του ή μας παραπονεθεί το ίδιο για φαγούρα στο κεφάλι του, τότε, το εξετάζουμε άμεσα κάτω από δυνατό φως. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή πίσω από τα αφτιά και στο πίσω μέρος του τριχωτού, κοντά στο δέρμα του αυχένα. Δεν είναι εύκολο πάντα να τις εντοπίσουμε, κι αυτό γιατί μπορεί να αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το χρώμα των μαλλιών μας. Πιο εύκολα εντοπίζονται οι κόνιδες, δηλαδή τα αυγά τους, που είναι άσπρες και κολλάνε λίγα χιλιοστά πάνω από τη ρίζα της τρίχας. 

Μόλις βεβαιωθούμε για την «επίσκεψή» τους, συμβουλευόμαστε τον φαρμακοποιό μας, για να μας συστήσει κάποιο ειδικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση των φθειρών με βάση κάποια φυτικά συστατικά. Θα τα βρούμε σε μορφή σαμπουάν, λοσιόν ή σπρέι. Συνήθως χρησιμοποιούνται συνδυαστικά, ενώ κάποια από αυτά μπορούν να εφαρμοστούν και προληπτικά.

Πλένουμε τα μαλλιά με το ειδικό σαμπουάν δύο φορές την πρώτη εβδομάδα και στην συνέχεια μία φορά την εβδομάδα για ένα περίπου μήνα. Τις κόνιδες τις απομακρύνουμε με το ειδικό χτενάκι το οποίο έχουμε προμηθευτεί μαζί με το σαμπουάν από το φαρμακείο. 

Επίσης, πλένουμε τις μαξιλαροθήκες, τα σεντόνια και τις πετσέτες στους 90 βαθμούς, ενώ τα ρούχα του στους 60.

Τέλος, μην ξεχνάμε και τα λούτρινα του παιχνίδια. Μπορεί οι ψείρες να μην ριζώνουν εκεί γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν μακριά από το ανθρώπινο δέρμα, ωστόσο μπορεί να μπλεχτούν στο χνούδι. Καλό θα ήταν - για ασφάλεια - να απομακρύνουμε τα λούτρινα παιχνίδια του (μέσα σε πλαστικές σακούλες) για τουλάχιστον 2-3 βδομάδες.