Στερεές Τροφές σε Βρέφη

Είναι γνωστό ότι η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι καθοριστική σε όλα τα στάδια της ζωής. Ιδιαίτερα τα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής η διατροφή είναι κρίσιμη για την σωματική και νοητική ανάπτυξη του ατόμου. H υγιεινή διατροφή στα πρώτα χρόνια ζωής έχει μακροπρόθεσμα οφέλη και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, σιδηροπενικής αναιμίας και τερηδόνας. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς και αξιόπιστες, τεκμηριωμένες πηγές στο διαδίκτυο, για τη διατροφή του μωρού μας και όχι τυχαίες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.
Βάσει των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το μητρικό γάλα αποτελεί την αποκλειστική τροφή του βρέφους μέχρι τους έξι μήνες. Καθώς το βρέφος αναπτύσσεται, οι ενεργειακές ανάγκες αλλάζουν και σταδιακά περνάμε από τον μητρικό θηλασμό στο μπιμπερό και την προσθήκη στερεών τροφών. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννηση – και θηλασμό σε συνδυασμό με στερεές τροφές μέχρι τουλάχιστον το πρώτο έτος.

Το πέρασμα στο τάισμα με στερεές τροφές αποτελεί μια νέα φάση για τη μαμά και το μωρό γεμάτη προκλήσεις. Η έναρξη στερεών τροφών γίνεται συνήθως μεταξύ 4 και 6 μηνών εξαρτάται από την ανάπτυξη του βρέφους, που είναι μοναδική στο κάθε μωρό. Μοναδικά είναι επίσης οι συνήθειες, τα γούστα και οι ανάγκες κάθε μωρού κι αυτές πρέπει να αφουγκραστούμε για να αποφασίσουμε ποτέ θα δώσουμε στέρεες τροφές χωρίς να μπαίνουμε σε συγκρίσεις με αλλά μωρά! Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένα μωρό τις στερεές τροφές είναι να κάθεται (με υποστήριξη), να στηρίζει καλά το κεφάλι του, να δείχνει ενδιαφέρον για τη τροφή, να δέχεται το κουτάλι χωρίς να το σπρώχνει προς τα έξω και να καταπίνει τη τροφή χωρίς να πνίγεται.

Σημαντικό ρόλο παίζει το ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια και θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν.


Ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές και κάποια ιδέες για συνδυασμούς φρούτων που αγαπούν τα μωρά!

-Κάθε καινούργια τροφή πρέπει να προσφέρεται μόνη της (ή μαζί με τροφή που έχει κριθεί ασφαλής) ώστε να εντοπίζεται πιθανή ευαισθησία η αλλεργία σε κάποια τροφή. Κάθε τροφή δίνεται μόνη της 3 με 4 ημέρες ώστε να ελεγχθεί αν το μωρό ανέχεται τη συγκεκριμένη τροφή χωρίς δυσάρεστα συμπτώματα όπως πρήξιμο, διάρροια , εμετός, έντονη κοκκινίλα στο πρόσωπο. Ακολουθήστε τις οδηγίες του παιδιάτρου για να αποφύγετε τυχόν αλλεργίες σε συγκεκριμένα τρόφιμα.

-Σε περίπτωση τροφικής αλλεργίας απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε μικρή ηλικία και να μην ταλαιπωρείται το παιδί στην ενήλικη ζωή. Συνήθως, προτείνεται η ελεγχόμενη και σε μικρή ποσότητα πρόσληψη της τροφής που ενοχλεί το παιδί και όχι πλήρης αποφυγή της υπεύθυνης τροφής. Έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού αποκτά ανοχή στο «επικίνδυνο αλλεργιογόνο» και σταδιακά η αλλεργία μπορεί να εξαλειφθεί!

-Ιδανικές πρώτες στέρεες τροφές είναι το ρυζάλευρο, τα φρούτα και τα λαχανικά.

-Να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν την προετοιμασία βρεφικών τροφών. Πλύνετε σχολαστικά φρούτα και λαχανικά και αφαιρέστε προσεκτικά φλούδα και κουκούτσια.

-Οι γονείς θα πρέπει να σέβονται την αυτορύθμιση του παιδιού. Κάθε βρέφος είναι διαφορετικό και χρειάζεται διαφορετική ποσότητα τροφής για να χορτάσει. Ακόμα η ποσότητα τροφής μπορεί να διαφέρει στο ίδιο παιδί σε διαφορετικές μέρες.

-Η ώρα του φαγητού είναι ιερή. Αποφεύγουμε αναμμένες οθόνες και οτιδήποτε αποσπά τη προσοχή του παιδιού από το φαγητό.

-Οι τροφές που προσφέρετε στο μωρό σας θα πρέπει να έχουν απαλή σύσταση στην αρχή.

-Αν αρνείται να δοκιμάσει κάποιο φρούτο ή λαχανικό μην το πιέζετε! Δοκιμάστε ξανά σε μερικές ημέρες.

-Αναμείξτε τη τροφή του μωρού (πχ φρούτα ρυζάλευρο) με βρεφικό γάλα, με μητρικό γάλα ή νερό για να αραιώσετε τη σύσταση πάντα με την έγκριση του παιδιάτρου.

-Μετά από κάθε γεύμα προσφέρετε στο μωρό νερό

-Να προτιμάτε πάντα φρούτα και λαχανικά εποχής. Εστιάστε στην ποικιλία τροφών ώστε το παιδί να μπορεί να δεχθεί διαφορετικές γεύσεις μεγαλώνοντας.

-Να ταΐζετε το μωρό σε καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, με κατάλληλα για την ηλικία του σκεύη. Προσφέρουμε τη τροφή αργά, χωρίς πίεση και με υπομονή.

-Σταδιακά θα πρέπει οι αλεσμένες τροφές να αντικαθίστανται με ψιλοκομμένες και στη συνέχεια σε μικρά κομμάτια που μπορεί το βρέφος να πιάνει μόνο του. Αφήνουμε το παιδί να πειραματιστεί με τις νέες τροφές και να παίξει με αυτές. Του δείχνουμε σιγά σιγά πως μπορεί να πιάνει μόνο του το κουτάλι.

-Όσον αφορά την εναλλακτική μέθοδο αυτοεξυπηρετούμενης σίτισης, Baby-Led Weaning, όπου το μωρό μαθαίνει να τρώει μόνο του τις τροφές κομμένες σε μικρά κομμάτια (όχι πολτοποιημενες) χωρίς ειδικά κουτάλια και σκεύη, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον παιδίατρο ή ειδικό διατροφολόγο για να εξασφαλίσετε ότι δεν συντρέχουν απαγορευτικοί λόγοι. Η μέθοδος BLW βελτιώνει τη δεκτικότητα σε τροφές, βοηθάει το παιδί να αναπτύξει κάποιες κινητικές δεξιότητες, να εξερευνήσει τις τροφές και να πειραματιστεί με αυτές και να μάθει να μασάει. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν τα οφέλη και πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος πνιγμού. Είναι στο χέρι των γονιών να αποφασίσουν για τη μέθοδο σίτισης του μωρού τους αρκεί να το κάνουν με προσοχή, επιβλέποντας πάντα το παιδί και προσφέροντας ιδιαίτερα στην αρχή τροφές με κατάλληλη υφή.


Ιδέες για συνδυασμούς φρούτων, πλούσιων σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά!
 • Μήλο ·Μπανάνα ·Αχλάδι
 • Μπανάνα ·Αβοκάντο
 • Μπανάνα-Ακτινίδιο
 • Φράουλα-Αχλάδι
 • Μήλο ·Μπανάνα ·Βερίκοκο
 • Μάνγκο · Αχλάδι· Μπανάνα
 • Βερίκοκο· Μπανάνα· Ροδάκινο
 • Αβοκάντο· Μάνγκο· Μπανάνα
 • Αβοκάντο ·Μπανάνα ·Ακτινίδιο
 • Πεπόνι· Καρπούζι· Αβοκάντο
 • Μανγκο· Μπανάνα· Νεκταρίνι
 • Πεπόνι· Μπανάνα· Σταφύλι
 • Πεπόνι ·Ακτινίδιο ·Σταφύλι
 • Πεπόνι· Αβοκάντο· Σταφύλι
 • Βανίλια-Μπανάνα- Αβοκάντο
 • Μπανάνα-Πεπόνι-Ροδάκινο
 • Μπανάνα-Σύκο-Ροδάκινο
 • Αβοκάντο-Φραγκόσυκο-Μανγκο
 • Μπανάνα-Σύκο-Ροδάκινο
 • Αβοκάντο-Φραγκόσυκο-Μανγκο

Μπορείτε να προσθέσετε φυσικά δημητριακά όπως ωμή βρώμη στη φρουτόκρεμα. Τα δημητριακά με γλουτένη, όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, θα πρέπει να προσφέρονται μετά τον 4ο μήνα, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδίατρου. Τέλος, μόλις εισαχθούν οι ξηροί καρποί στο διαιτολόγιο μπορείτε να τους προσθέσετε αλεσμένους σε πούδρα μέσα στη φρουτόκρεμα εφόσον έχετε κάνει το τεστ ευαισθησίας (εισαγωγή ένα-ένα σε μικρές ποσότητες) και είναι ασφαλές για το μωρό σας!

Κλείνοντας, βάσει του ΠΟΥ οι στέρεες τροφές δε θα πρέπει να ξεκινάνε πριν τον 6 ο μήνα. Ο EFSA αναφέρει ότι οι συμπληρωματικές τροφές μπορούν να εισαχθούν σε καφέ υγιές βρέφος μεταξύ 4ου και 6 ου μήνα. Οι γονείς σε συνεννόηση με τον παιδίατρο θα αποφασίσουν ποτέ το παιδί τους είναι έτοιμο για εισαγωγή στερεών τροφών. Φυσικά, ο μητρικός θηλασμός συνδυάζεται με την εισαγωγή στερεών τροφών για όσο διάστημα είναι δυνατόν για τη μαμά να θηλάσει.

Να θυμάστε, ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό κι έχει τους δικούς του χρόνους και το δικό του βιορυθμό. Στη διατροφή και ανάπτυξη του μωρού, κάθε περίπτωση διαφέρει και δεν υπάρχει σωστό και λάθος! Το σημαντικό είναι να εμπιστευτούμε το μωρό μας και να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς για τις κατευθυντήριες γραμμές!


Πηγές:
 • WHO, Οδηγίες για εισαγωγή στερεών τροφών σε βρέφη
 • Τι να περιμένεις τον πρώτο χρόνο του μωρού, Arlene Eisenberg, Heidi E Murkoff, Sandee E. Hathaway, B.S.N
 • Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, Εισαγωγή στερεών τροφών
 • Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για βρέφη

Αναδημοσίευση άρθρου από: farmakotrimmata.gr