Η Ιστορία μας

Η μακρινή ιστορία των φαρμακείων μας έχει ως αφετηρία την ακριτική Φλώρινα, όπου ο παππούς Σπύρος Νικολαΐδης ιδρύει το πρώτο του φαρμακείο γύρω στα 1930. Κατά τη δεκαετία του ’50 ο ίδιος διεκδικεί τη θέση του υπεύθυνου φαρμακοποιού στη Σκύδρα του νομού Πέλλας και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, στον τότε ΣΕΚ (σημερινό ΟΣΕ). Μια δεκαετία αργότερα αναλαμβάνει καθήκοντα Υπεύθυνου Φαρμακοποιού σε φαρμακείο επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας, απέναντι από τη γνωστή Βίλλα Μπιάνκα.

Το 1962 αποτέλεσε ορόσημο μιας και ο παππούς Σπύρος ιδρύει το πρώτο του φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη, και πιο συγκεκριμένα στην οδό Ιωάννου Μεταξά (σήμερα Καραολή και Δημητρίου) στην Ηλιούπολη. Το ήθος και η άρτια επιστημονική του κατάρτιση οδηγούν στην άμεση αποδοχή του από την τοπική κοινωνία, και έτσι με γοργούς ρυθμούς κερδίζει την εμπιστοσύνη των κατοίκων, όμως ο αιφνίδιος θάνατος του το 1966 δρομολογεί εξελίξεις οι οποίες αργότερα θα αποδειχθούν σημαδιακές. Ο βενιαμίν της οικογένειας Νικολαΐδη και βοηθός φαρμακείου, Παναγιώτης συνεργάζεται με τη Βικτωρία Σαββίδου η οποία αναλαμβάνει Υπεύθυνη Φαρμακοποιός.

Η συνύπαρξη στην εργασία εξελίσσεται σε συνύπαρξη και στη ζωή και το ζευγάρι δίνει νέα πνοή στη ήδη σημαντική οικογενειακή παράδοση μιας και το 1982 λειτουργούν από κοινού ένα νέο φαρμακείο στη Τριανδρία της Θεσσαλονίκης. Έπειτα από μακρόχρονη ενασχόληση τους με το φαρμακευτικό επάγγελμα ο Παναγιώτης και η Βικτωρία παραδίδουν σταδιακά τη σκυτάλη στα παιδιά τους Σπύρο και Γιώργο. Ο πρωτότοκος, όχι μόνο κληροδοτεί το ιστορικό όνομα του παππού του, αλλά αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στα κοινά των φαρμακοποιών και στο Συνεταιρισμό των Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) της Θεσσαλονίκης, στοιχεία τα οποία διαμορφώνουν σημαντικά την αντίληψη του για το μέλλον του Φαρμακευτικού επαγγέλματος.

Οι νέες απαιτήσεις που προδιαγράφονται από τις σύγχρονες ανάγκες της Φαρμακευτικής Φροντίδας ωθούν τα δύο αδέλφια στη επιθυμία να εξελίξουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον ασθενή, καθώς και να προσθέσουν ως 3η γενιά φαρμακοποιών, νέο όραμα στην ήδη υπάρχουσα Οικογενειακή Ιστορία και Παράδοση. Ο Γιώργος αναλαμβάνει να αναβαθμίσει τη λειτουργία του Φαρμακείου της Τριανδρίας, ενώ ο Σπύρος εκκινεί ένα νέο εγχείρημα: εν μέσω των αντίξοων συνθηκών της οικονομικής κρίσης, το φαρμακείο της Ηλιούπολης μεταφέρεται στη γειτονική Σταυρούπολη όπου και φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα νέο σημείο αναφοράς της μακρόχρονης πορείας μας στο χώρο του Φαρμακείου